امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ - 21 جماد أول 1446
شناسه خبر : 3475
  پرینتخانه » اجتماعی, اخبار تیتر سه, اخبار تیتر یک, پر بازدیدها, تیتر دوم-اسکرول زیر تاریخ انتشار : 18 آگوست 2019 - 19:52 |

امسال سیل‌بندی برای مقابله با سیل وجود ندارد

با وجود اینکه یک ماه مانده تا آغاز پاییز امسال اما مسؤولان کشوری و استانی همچنان از اختصاص اعتباراتی حرف می‌زنند که تا کنون نه جذب شده و نه سیل‌بندی با آنها ترمیم و نه رودخانه‌ای با آنها لایروبی شد.

به گزارش خوزنامه، اوایل مردادماه امسال بود که مدیرکل مدیریت بحران خوزستان در نخستین کارگروه مقابله با سیلاب نخستین اخطار سیل این استان در سال آبی آینده (۹۹-۹۸) را صادر کرد و اظهار کرد: با توجه به اینکه امسال با سیل بندهای متلاشی و رسوبات در رودخانه ها و سدها مواجه هستیم، باید از هم اکنون برای مقابله با سیل احتمالی چاره اندیشی شود سال گذشته با وجود اینکه، پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر داشتن پائیز نرمال و زمستان خشک اما با سیل بی‌سابقه‌ای روبرو شدیم.


وی با تاکید بر اهمیت پیشگیری در مدیریت بحران گفت: هزینه‌هایی که در زمینه پیشگیری انجام می شود، به مراتب کمتر از هزینه‌های مقابله با سیلاب است.

اختصاص ۶۱۰ میلیارد ریال برای استحکام سیل بندها و لایروبی رودخانه‌ها

براساس این گزارش، حدود یک ماه به آغاز پاییز و شاید شروع بارش‌های امسال مانده است اگر چه سازمان هواشناسی بارش‌های پائیز آینده را نرمال و نزدیک به نرمال پیش‌بینی کرده است اما هر آنچه در مورد سیلاب تصمیم‌گیری شد در حد تصویب اعتبار و باید و نبایدهای اداری باقی ماند.

در اواخر اسفندماه سال گذشته مبلغ ۶۱۰ میلیارد ریال برای استحکام بخشی سیل بندها، لایروبی رودخانه‌ها و ایمن سازی نقاط حادثه خیز در سواحل رودخانه‌ها و سد‌ها در هیات دولت مصوب و توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مسؤول پیگیری و تخصیص این اعتبار شد.

با این اعتبار انتظار لایروبی و بازسازی سیل بندها نداشته باشید

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان اما این اعتبار را ۴۸۰ میلیارد ریال عنوان می‌کند و می‌گوید: اعتبار اختصاص یافته برای ساماندهی رودخانه‌های استان ناکافی است و با این اعتبار نباید انتظار لایروبی و بازسازی سیل بند در همه شهرستان‌ها را داشته باشیم.

سازمان آب و برق به اندازه اعتبار ۴۸۰ میلیارد ریال طرح تعریف می‌کند و با توجه به کمبود اعتبارطرح‌ها بر اساس اولویت اجرا می‌شود که منطقه زاویه‌ها در دزفول، خرمشهر و اهواز در اولویت ساماندهی قرار دارند.

گویا خبری از جذب اعتبارات مصوب دولت برای ترمیم سیل‌بندها و لایروبی رودخانه‌ها نیست به همین دلیل غلام رضا شریعتی استاندار خوزستان مردادماه امسال در هشتمین نشست قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل زده خوزستان گفت: همه باید دست به کار شده و شهرستان به شهرستان سیل بندها را ساماندهی کنند چرا که برای ترمیم سیل‌بندها نمی‌توانیم منتظر تامین اعتبار بمانیم.

وضعیت سیل‌بندها نگران کننده است

جمال عالمی نیسی سرپرست فرمانداری اهواز اوایل مردادماه امسال نیز با اشاره به وضعیت نگران کننده سیل بندها عنوان کرد: در سیل اخیر وسعت تخریب سیل بندها بالا بود و امکانات دستگاه های اجرایی برای ترمیم آنها جوابگو نیست لذا اگر براساس هشدارهای اعلام شده در پاییز با بارندگی آب بالا بیاید، این موضوع مشکل ساز می شود؛ اگر دستگاه‌های اجرایی مکلف به ترمیم سیل بندها شده‌اند باید فوری این کار را اغاز کنند چراکه در حال حاضر یکی از نگرانی‌های عمده ما ترمیم نشدن سیل بندها هستند.

عدم نام بردن از سیل خوزستان

اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه عمدتا ما پاسخ‌محور هستیم نه ریسک‌محور، می‌گوید: اگر اعتبارات داده می‌شد و لایروبی انهار صورت می‌گرفت با خسارت‌های سنگین سیل در آق‌قلا، گرگان و گمیشان مواجه نمی‌شدیم و خسارت‌های سنگینی را در کشور پرداخت نمی‌کردیم اما این مقام مسؤول اسمی از سیل خوزستان و عدم لایروبی انهار و رودخانه‌ها که خسارت‌های زیادی را به دنبال داشت نیاورد.

آنچه در سیل ۹۸-۹۷ سیل‌های غرب و جنوب غرب کشور را متمایز کرد، حجم زیادی از گل‌ولای و رسوباتی بود که سیلاب با خود به همراه آورد و گاه ارتفاع آن به دو متر رساند، از طرفی شدت باران و دبی جریان رودخانه مقدار فرسایش و رسوب را به‌صورت تصاعدی بالا برد.

قطعاً اگر پیش از بارش‌های پاییزی فکری برای ترمیم سیل‌بندها و لایروبی انهار و رودخانه‌ها اندیشیده نشود خسارات سیل تنها به مناطق و شهرهای پیرامون رودخانه‌ها آسیب نخواهند رساند و گستره پیشروی سیل بیش از مناطق و روستاهایی خواهد بود که در سیل امسال متضرر شدند.

اما با وجود اینکه زمان زیادی تا آغاز پاییز نمانده است خبری از ترمیم سیل‌بندها و لایروبی رودخانه‌ها همچنین اجرایی و یا عملیاتی شدن تصمیمات مصوب دولتی و استانی نیست این در حالی است که خسارات سیل با وجود کمبود اعتبارات دولتی سبب شد دولت میلیاردها تومان در بخش مسکن و کشاورزی مناطق سیل‌زده هزینه کند.

به گفته پرویز کردوانی چهره علم جغرافیای کشور مساله خطرناک این است که مسؤولان عنوان می‌کنند از فردای سیل خانه‌های مردم را دوباره خواهند ساخت، این یک اشتباه بسیار بزرگ است و نباید چنین اتفاقی رخ بدهد، وجود گل و لای احتمال نشست زمین را در مناطق سیل‌زده افزایش می‌دهد، در نتیجه ساختن خانه در زمینی که احتمال نشست آن وجود دارد، اشتباه است.

حدود ۳۰۰ روستای خوزستان درگیر سیلاب اخیر بودند که از این تعداد سیلاب به ۱۴۵ روستا وارد شده بود و در مجموع ساکنان ۶۰ هزار واحد مسکونی روستایی خوزستان به نوعی با سیلاب دست و پنجه نرم کردند.

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.