امروز : شنبه, ۲۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳ - 11 ذو القعدة 1445
اخبار ویژه »
شناسه خبر : 381
  پرینتخانه » اجتماعی, اخبار تیتر سه تاریخ انتشار : 22 اکتبر 2018 - 14:47 |

عباس آخوندی می خواهد کاندیدا شود؟

با وجود آنکه با این حرف آخوندی موافقم، اما اینگونه مانند او هم فکر نمی‌کنم. این حرف خیلی ایده آلیستی است. با این نگاه هیچ کس نمی‌تواند کار کند. در نگاه عمل‌گرایانه باید جنگید و تلاش کرد. ما در عمل مجبوریم یک جا‌هایی کوتاه بیاییم تا چرخ مملکت بچرخد. صحبت‌های آقای آخوندی ارزشمند است، اما رسیدن به آن‌ها در یک زمان کوتاه ممکن نیست.

آخوندی یک مقدار توقعش بالا بود. اگر دوران خاتمی ادامه پیدا می‌کرد که هیچ. اما احمدی نژاد واقعا کشور را ۲۰ سال عقب انداخت. من به صحبت‌های آقای آخوندی نمره خوبی می‌دهم. او به اجرای این حرف‌ها هم مصمم بود، اما درباره عملکردش با توجه به اینکه او با دو وزارت خانه در هم ادغام شده رو به رو شده بود و مشکلاتش را نمی‌دانیم فکر می‌کنم قضاوت کردن درست نباشد.

آخوندی با صحبت‌هایی که در جلسه رای اعتماد مجلس کرد نشان داد نمی‌خواهد معامله کند. با استعفایش هم رفتار اخلاقی خود را ثابت کرد. این‌ها می‌تواند در تاریخ ماندگار باشد.

استعفای عباس آخوندی از وزارت راه و محمد شریعتمداری از وزارت صنعت، معدن و تجارت پذیرفته شد. بعد از این استعفا همانطور که انتظار می‌رفت حسن روحانی، شریعتمداری را به عنوان وزیر پیشنهادی کار به مجلس معرفی کرد. اما شاید کمتر انتظار می‌رفت عباس آخوندی از دولت روحانی خداحافظی کند. او از ابتدای دولت یازدهم روحانی را همراهی کرد. با وجود آنکه نمایندگان مجلس تا انتخابات ۹۶ آخوندی را دو بار تا مرز استیضاح کشاندند، اما در نهایت توانست بار دیگر وزیر بماند.

جلسه بررسی استیضاح سوم آخوندی ۲۲ اسفند سال گذشته برگزار شد و او باز هم توانست وزارتش را از دست ندهد. برخی نمایندگان عزم کرده بودند شانس چهارم استیضاح آخوندی را دو سه ماه بعد از استیضاح وزرای اقتصاد و کار دولت روحانی امتحان کنند. اما این استیضاح با استعفای عباس آخوندی لغو شد. این استعفا در حالی بود که پیش از این شنیده‌ها درباره استعفای آخوندی با تکذیب وزارت راه رو به رو می‌شد. با این حال بعد از آنکه عباس آخوندی روز گذشته نامه استعفای خود را بر روی کانال تلگرامی‌اش قرار داد مشخص شد که  نه تنها ماجرای استعفا حقیت دارد بلکه این استعفا بر اثر اختلافات داخل دولت است.

خداحافظ بازار آزاد آخوندی در نامه اش می‌نویسد: “به نظر نمی‌رسد در ارتباط با روش بازآفرینی شهری مورد نظر جنابعالی بتوانم کار موثری انجام دهم. همچنین در ارتباط با سیاست دخالت حداکثری دولت در بازار و روش ساماندهی امور اقتصادیی به لحاظ شرایط موجود کشور نیز امکان هماهنگی ندارم. ” آخوندی ادامه می‌دهد: “من بر این اعتقاد هستم که سه اصل پایبندی به قانون، احترام به حقوق مالکیت و اقتصاد بازار رقابتی را در هیچ شرایطی نباید زیر پا گذشت. آنچه که در تدبیر شرایط سخت جدید ناشی از تحریم‌های آمریکا شاهدیم دقیقا نقض همین سه اصل است. در هر صورت با این سطح از تفاوت دیدگاه، از حیث اخلاقی ادامه کار من درست نیست. ” این استعفا از طرفی می‌تواند موید چرخش رویگردانی حسن روحانی از مسعود نیلی، اقتصاددان معتقد به بازار آزاد به سوی محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت باشد.

ابتدای سال جاری خبر‌های مبنی بر استعفای مسعود نیلی و شرکت نکردن در جلسات هیات دولت منتشر شد. البته برخی کارشناسان می‌گفتند نیلی پیش‌تر نیز در دولت اختیار نداشت و همه اختیارات در دست نوبخت، طیب‌نیا و نهاوندیان بود. نیلی همچنین در جلسه اخیر رئیس جمهور از جمله اقتصاددانانی بود که دعوت شده بود، اما تصمیم گرفته بود در جلسه حضور پیدا نکند.   بیشتر بخوانید: چرا “مسعود نیلی” به سیم آخر زد؟   جمع و جور کردن مسکن مهر خدمت بزرگ آخوندی بود احمد شیرزاد، تحلیل‌گر مسائل سیاسی به فرارو می‌گوید: آقای آخوندی در دوره پنج ساله وزارت خود منشاء خدمات خوبی بود.

یکی از خدمات او جمع و جور کردن مسکن مهر بود که برای کشور بلیه وحشتناکی به حساب می‌آمد. اگر همین یک قلم کار را حساب کنیم کار بسیار بزرگی انجام داده است. با این حال همیشه ممکن است در دولت اختلاف نظر‌هایی وجود داشته باشد و بعضی وزرا نتوانند به کارشان ادامه دهند. نامه آقای آخوندی هم از این حکایت دارد که در مواردی اختلاف سلیقه و روش‌هایی بین برخی وزرا و رئیس جمهور وجود داشته است و آقای آخوندی ترجیح داده یکی دو مورد از آن‌ها را بر ملا کند. اما ضمن آنکه برخی نمایندگان هم نارضایتی‌هایی نسبت به عملکرد وزیر داشتند، قرار بود با تغییر برخی وزرا کابینه ترمیم شود. سیاست نزدیکی و دوری در ابدی نیست این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ارتباط با معنای استعفای یک وزیر نزدیک به حسن روحانی می‌گوید: در سیاست هیچ نزدیکی و دوری ابدی نیست. افراد به اقتضای شرایط به هم نزدیک یا از هم دور می‌شوند. البته ممکن است دوستی یا نزدیکی آن‌ها پرجا بماند که ما در مورد ارتباط آقای آخوندی و روحانی از این موضوع خبری نداریم و موضوع ما هم نیست.

در سیاست و در مسائل اجرایی کشور بر حسب شرایط ممکن است کسانی به هم نزدیک شوند. حتی ممکن است گاهی افرادی که دوستان خیلی قدیمی بودند از هم فاصله بگیرند. این اقتضای کار سیاسی است. مثلا در ابتدای انقلاب ملی مذهبی‌ها با جناح چپ اول انقلاب تضاد بسیار شدیدی داشتند. اما بعد‌ها و در دوره اصلاحات رابطه آن‌ها با اصلاح‌طلبان صمیمی شد و این رابطه صمیمی هنوز ادامه دارد. فرق نسخه روحانی و آخوندی شیرزاد ادامه می‌دهد: من هیچ گاه به صورت مستند نشنیدم که آقای آخوندی به آقای روحانی نزدیک بوده باشد.

آقای آخوندی از نظر سیاسی سابقه اصولگرایی دارد، اما از نظر مشی اقتصادی ایشان به بازار آزاد اعتقاد داشتند و به بازار کاملا رقابتی و آزاد معتقد بود. اما در این زمینه همین الان هم بین متحدان آقای روحانی نظرات یکپارچه‌ای وجود ندارد. اقتصاددان‌های نهادگرا از جمله ۵۰ اقتصاددانی که به رئیس جمهور نامه نوشتند معتقدند دولت با دخالت در بازار ارز باید قیمت ارز و نرخ تورم را پایین آورد. اگر می‌خواستیم نسخه آقای آخوندی را در این شرایط دنبال کنیم، طبیعتا باید از هرگونه دخالت دولت پرهیز شود و به این ترتیب با رو به رو شدن با دلار ۵۰ هزار تومانی هم می‌گوییم خاصیت بازار است.

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.